Buczenie, pojękiwanie z komory silnika - elektrozawór
Może ktoś z Was mi pomoże... O ile mój post przebije się przez ten spam...
Kupiłem używaną Insignię 2.0 CDTI 130KM. I niby wszystko o.k. oprócz jednego problemu. Ze strony silnika (patrząc na silnik po jego prawej stronie) wydobywa się dziwne buczenie słyszalne zarówno na postoju jak i w ruchu tak do 2,5 tys obrotów. Nie jest to na pewno elektrozawór sterowania turbiny (zmieniony). Nie jest to rozrząd (podmieniono wraz z pompą wody i dźwięk nie ustał). Zdejmowali w ASO też pasek i nie jest to alternator. W ASO twierdzą, że może to być pompa wtryskowa, ale żeby mi to sprawdzili (przez podmienienie innej) to musiałbym zapłacić ponad 1 tys. zł!!! I wcale nie musi to być to (mam nadzieję...). Może ktoś z was już to przerobił i wie co to może być. Niby nie jest to bardzo głośne ale o takiej częstotliwości, że przebija się przez normalną pracę silnika i nawet głośniej nastawione radio.
Przy okazji zaobserwowałem, że po otwarciu samochodu i wejściu do niego słychać takie jednostajne buczenie. Czy macie też coś takiego? Może tu jest jakiś trop wyjaśniający to buczenie podczas pracy silnika...
Pozdrawiam