Komunikat "Awaria samochodu, skontaktuj sie z serwisem"

<<

MACIEK ANGLIA

Posty: 9

Dołączenie: 13 Paź 2013 01:28

Post 23 Paź 2013 19:03

Komunikat "Awaria samochodu, skontaktuj sie z serwisem"

Witam Wszystkich,mam problem z moja insignia rocznik 2010 160koni diesel.Ostatnio jechalem w trasie i kilka razy wlaczyl mi sie komunikat awaria samochodu skontaktuj sie z serwisem i zero reakcji na gaz, tak sie dzialo jak przeciagalem na biegu (powyzej 4tys) Poz zgaszeniu silnika wszystko wracalo do normy. Nadmienie tylko ze milaz ma 80 tys mil.Czy moze Ktos mial cos takiego tez ? Prosze o jakies informacje.Mam pewne przypuszczenia a mianowicie czy jest mozliwe aby filtr powietrza taki byl brudny ze mam takie problemy? Nadmieniam ze bylem w Polsce latem i przez dwa tyg.jezdzilem piaszczystymi drogami GDZIE UNOSILY SIE TYLKO TUMANY KURZU.

Poprawiony temat / Alex
Ostatnio edytowany przez MACIEK ANGLIA 23 Paź 2013 19:16, edytowano w sumie 2 razy
<<

boleknh

Posty: 367

Dołączenie: 29 Cze 2013 15:57

Miejscowość: Królewskie Miasto Kraków

Post 23 Paź 2013 19:09

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

Było na forum,bez zczytania błędów cięzko powiedzieć, ale tak na 50% to czujnik ciśnienia doładowania do wymiany.
BLACK HB 2.0 CDTI bez dpf-a CHIP 185km/425nm Powered BY GCS TUNING CHIP CHIP HURRRRAAAA

Forum Opel Insignia poleca:

<<

MACIEK ANGLIA

Posty: 9

Dołączenie: 13 Paź 2013 01:28

Post 23 Paź 2013 19:19

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

MACIEK ANGLIA napisał(a):Witam Wszystkich,mam problem z moja insignia rocznik 2010 160koni diesel.Ostatnio jechalem w trasie i kilka razy wlaczyl mi sie komunikat awaria samochodu skontaktuj sie z serwisem i zero reakcji na gaz, tak sie dzialo jak przeciagalem na biegu (powyzej 4tys) Poz zgaszeniu silnika wszystko wracalo do normy. Nadmienie tylko ze milaz ma 80 tys mil.Czy moze Ktos mial cos takiego tez ? Prosze o jakies informacje.Mam pewne przypuszczenia a mianowicie czy jest mozliwe aby filtr powietrza taki byl brudny ze mam takie problemy? Nadmieniam ze bylem w Polsce latem i przez dwa tyg.jezdzilem piaszczystymi drogami GDZIE UNOSILY SIE TYLKO TUMANY KURZU.

Czyli rozumiem ze musze podjechac na sprawdzenie przez komputer..czy moze wczesniej sprawdzic filtr powietrza?
<<

P405

Posty: 1232

Dołączenie: 19 Wrz 2011 17:01

Post 23 Paź 2013 20:20

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

Filtr możesz wymienić, ale sprawdź jeszcze węże, a zwłaszcza ten od turbiny. Jak jest pęknięty i dasz ostro w pedał to w pewnym momencie zassie lewe powietrze i przejdzie w tryb awaryjny.
<<

janeczek0

Posty: 9

Dołączenie: 20 Paź 2010 14:02

Post 24 Paź 2013 10:18

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

taki sam komunikat jest w przypadku uszkodzonego termostatu
<<

marcinsobi

Awatar użytkownika

Posty: 213

Dołączenie: 14 Lip 2010 10:12

Miejscowość: Police ,SE

Post 24 Paź 2013 10:24

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

ten komunikat moze oznaczac doslownie wszystko
u mnie byl uszkodzony czujnik od zamka maski
nie bylo info na desce a w pamieci ze maska otwarta i tryb awaryjny
po wyczyszczeniu stykow dziala prawidlowo
<<

Zabi1976

Awatar użytkownika

Posty: 23

Dołączenie: 08 Cze 2012 12:53

Miejscowość: Gliwice

Post 24 Paź 2013 11:12

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

U mnie było takie info po z czytaniu okazało się trefna świeca żarowa na 1 cylindrze.Tylko ISI :D nic nie było więc wiedziałem nic poważnego.Jedź z czytać błąd i będziesz wiedział :)
<<

k0s1

Posty: 72

Dołączenie: 16 Cze 2010 22:46

Post 31 Paź 2013 08:27

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

Kolega napisał o konkretnej usterce a Wy podajecie przykłady uszkodzeń w przypadku pojawienia się komunikatu Awaria pojazdu.
U mnie przedwczoraj również samochód stracił moc, zero reakcji na gaz i magiczny komunikat. Po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy.
Dzisiaj znowu to samo, tylko akurat wyprzedzałem, więc robi się trochę niebezpiecznie.
Nie zakładam rury turbo bo mi ją wymienili 2 miesiące temu. Świece odpadają bo nie ma to związku, zresztą wymienili mi je miesiąc temu.
Chcę podjechać pod komputer, tylko czy jak w danym momencie nie ma tego komunikatu to w pamięci będzie jakiś ślad? Czy kolega autor wątku ustalił co było przyczyną bo zdaje mi się że mamy to samo.



EDIT: Kampanię serwisową z nowym softem zrobiłem
Ostatnio edytowany przez k0s1, 31 Paź 2013 08:58, edytowano w sumie 1 raz
<<

Zabi1976

Awatar użytkownika

Posty: 23

Dołączenie: 08 Cze 2012 12:53

Miejscowość: Gliwice

Post 31 Paź 2013 08:47

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

k0s1 napisał(a):Kolega napisał o konkretnej usterce a Wy podajecie przykłady uszkodzeń w przypadku pojawienia się komunikatu Awaria pojazdu.
U mnie przedwczoraj również samochód stracił moc, zero reakcji na gaz i magiczny komunikat. Po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy.
Dzisiaj znowu to samo, tylko akurat wyprzedzałem, więc robi się trochę niebezpiecznie.
Nie zakładam rury turbo bo mi ją wymienili 2 miesiące temu. Świece odpadają bo nie ma to związku, zresztą wymienili mi je miesiąc temu.
Chcę podjechać pod komputer, tylko czy jak w danym momencie nie ma tego komunikatu to w pamięci będzie jakiś ślad? Czy kolega autor wątku ustalił co było przyczyną bo zdaje mi się że mamy to samo.

No ty piszesz konkretnie:Bo awaria z kontaktuj się z serwisem może oznaczać wszystko ja opisałem co było u mnie,ale nic mi się z isią nie działo.W czerwcu była kampania serwisowa na temat regulacji wtryskiem paliwa jest post poczytaj ???.Ja myślę że jak pojedziesz na kompa a nic się w tym momęcie nie dzieje to w pamięci błąd zostaje.Daj znać co to było :)
<<

k0s1

Posty: 72

Dołączenie: 16 Cze 2010 22:46

Post 04 Lis 2013 21:59

Re: wyswietla sie komunikat,awaria samochodu skontaktuj sie z se

podjechałem dzisiaj na komputer z moim autem i wykazało za wysokie ciśnienie , awaria czujnika ciśnienia doładowania. Kolega boleknh miał rację co do diagnozy.
nie sprawdzałem tego w ASO więc nie na techu oplowskim. Nie potrafili mi powiedzieć więcej, czy to na 100% ten czujnik do wymiany czy nie i ewentualnie sprawdzoną diagnozę moga mi wystawić w aso, jednak skoro tak pokazało to zakładam że to jest mój problem.
doradzacie jeszcze potwierdzić to w aso czy zająć się tym tematem i zaufać diagnozie?
czy ten czujnik trzeba wymienić czy można go jakoś wyczyścić, bo czytałem coś na forum vectry że niby wystarczy przeczyścić lub sprawdzić kable.
w serwisie (tam gdzie sprawdzali) dostałem informację że wymiana czujnika (bosch) 250 zł + robocizna, nie wiem ile bo nie wiedzą czy jest łatwo/trudno dostepny ten czujnik. Wymieniać czy spróbować go reanimować?
Jeśli wymieniać może ktoś ma namiar na taki czujnik, może taniej? czy samemu dam rade to zrobić czy serwis?
Następna

Forum Opel Insignia poleca:

Powróć do Silniki Diesel

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości